Keepcup Coldcup - Kaldbrygg eller iskaffe

Oppdag verdenen av iskaffe og kaldbrygget kaffe

Nå som solen begynner å varme, er det på tide å omfavne forfriskende kaffedrikker som er laget for å kjøle deg ned og som samtidig gir deg et koffeinkick. Iskaffe og kaldbrygget kaffe er de perfekte følgesvennene for sommermånedene, og i dette innlegget vil vi utforske hva som gjør dem så spesielle og hvordan du enkelt kan lage dem hjemme.

Hvilken kaffevariant du benytter til iskaffe eller kaldbrygg er opp til deg og dine smakspreferanser. Det kan være lurt å velge en kaffe som har ekstra mye sødme. Ofte er man sikret et godt resultat ved å benytte en kaffe fra det afrikanske kontinentet, eller en kaffe med bærtørket prosesseringsmetode. En våtforedlet, frisk kaffe fra Etiopia er vår favoritt for kaldbrygg og iskaffe. 

Iskaffe: En klassiker som aldri går av moten 

Iskaffe er kaffe laget på tradisjonelt vis ved å brygge med varmt vann på få minutter. Kaffen kan allerede være kald før den tilsettes isbiter, eller så kan den avkjøles med isbiter etter brygging. Fordelen med denne type iskaffe er at du enkelt kan bruke utstyret du allerede har og det er enkelt og uten for mye styr. Men vær obs på at kaffen lett kan bli litt utvannet etterhvert som isen smelter. 

Japansk iskaffe eller “flash brew” 

Brygging av kaffe over is, også kjent som «Japanese iced coffee» eller «flash brewing», er en metode for å lage iskaffe som beholder de delikate smakene og aromaene fra ferskbrygget kaffe samtidig som isen avkjøler den raskt. Denne metoden kan spores tilbake til 1960-tallet i Japan, men det var ikke før på 2000-tallet at vi begynte å se bryggemetoden også her i Norge. 

Fremgangsmåten er ganske lik vanlig pour-over, enten det er en Hario V60, Chemex eller andre håndbryggere. Det som kan være lurt å tenke på er størrelsen på serveringskannen du brygger i, da isbiter tar mer volum enn det vann gjør. 

Brygg etter din vanlige oppskrift, men erstatt deler av vannet med isbiter. Isbitene plasseres i serveringskannen før du starter bryggingen. Ca. 65% av den totale vannmengden bør være varmt vann, mens de resterende 35% er isbiter. Det du sitter igjen med er et relativt sterkt brygg som vannes ut etterhvert som isen smelter og avkjøler kaffen. Serverer umiddelbart, med eller uten melk og gjerne over enda flere isbiter. 

Kaldbrygget kaffe: Det elegante alternativet

Kaldbrygget kaffe skiller seg fra iskaffe ved at den brygges med kaldt vann over en lengre periode, vanligvis 12-24 timer. Den langsomme ekstraksjonsprosessen resulterer i en jevnere, mindre syrlig kaffe som likevel er full av friske og søte smaker. Kaldbrygg kan være et godt valg for de som foretrekker en mildere smak eller for de med en sensitiv mage.  

En av fordelene med kaldbrygget kaffe er at den kan nytes som den er, uten behov for ytterligere tilsetninger. Den kraftige smaken og silkeaktige teksturen gjør den til en favoritt blant kaffeentusiaster som ønsker å utforske nye smaker og aromaer. 

Hva trengs for å lage kaldbrygget kaffe?

For enkelt å kunne lage den perfekte kaldbryggede kaffen kan det være lurt med en kaldbrygger, som for eks. “Filter in Bottle” fra Hario eller du kan bruke et tøyfilter som legges i et norgesglass. 

Vanligvis er 60 gram kaffe per liter vann et godt utgangspunkt for den typisk nordiske brennestilen som er relativt lys, men for kaldbrygg er det nødvendig med mer kaffe for samme mengde vann pga ekstraksjonen i kaldt vann. Begynn med for eksempel 80 gram og juster mengden derfra.  Kaffen bør kvernes relativt grovt, omtrent som kokekaffe eller Chemex like før brygging. Plasser kaffe i filter, fyll på med friskt vann og se til at all kaffen er vætet før den settes i kjøleskapet. Deretter er det bare å vente. Den største ulempen med kaldbrygg er at det må planlegges i god tid, men hvis du vet at et glass kaldbrygg passer til værmeldingen for morgendagen vil du takke deg selv for innsatsen dagen før. 

Kaldbrygg i større mengder til kaffebarer med CoffeeSock

Kaldbrygg er en sommerfavoritt som man nå kan finne i de fleste kaffebarer rundt om i landet. Utfordringen kan være at det er vanskelig å brygge store mengder på effektive måter. Disse coldbrew posene i økologisk bomull fra Coffee Sock kan være et godt og rimelig alternativ for brygging av større mengder. Filtrene er solide og med riktig vedlikehold kan de vare opp til et år. Du velger selv om du brygger i en bøtte eller direkte i en fin beholder med tut for enkel servering. 

Lag din egen favoritt med ulike tilsetninger:

En av de store fordelene med iskaffe er at den enkelt kan tilpasses personlig smak, bruk for eks. vaniljeekstrakt, karamellsirup, sjokolade, krydder etter friske mynteblader. Nå tilbys det også mange melkevarianter som kan gi kaffen en ny vri. 

  • Helmelk gir iskaffen en rik og kremet smak. Den bidrar også med en delikat sødme og en fyldig tekstur. Dersom du ikke har restriksjoner på melkeprodukter og ønsker en fyldig og kremet iskaffe, kan helmelk være et godt valg.
  • Lettmelk gir en noe mindre fettholdig og kremet tekstur sammenlignet med helmelk, men den gir fortsatt iskaffen en mild og kremet smak. Lettmelk kan være et godt alternativ for de som ønsker å redusere kaloriinntaket eller fettinnholdet i drikken.
  • Mandelmelk er et vegansk og laktosefritt alternativ til kumelk. Den har en nøtteaktig smak som kan legge til en ekstra dimensjon til iskaffen. Mandelmelk er også lavere i kalorier og fett enn kumelk, noe som gjør den til et populært valg blant de som ønsker et lettere alternativ.
  • Havremelk har en mild og kremet smak som ligner på helmelk. Den har en naturlig sødme og en silkemyk tekstur som kan passe godt til iskaffe. Havremelk er også et vegansk alternativ og er rikt på fiber og næringsstoffer.
  • Kokosmelk gir iskaffen en eksotisk og tropisk smak, samt en kremet konsistens. Den har en naturlig sødme og en karakteristisk kokossmak som kan være en spennende variasjon fra tradisjonelle melkealternativer. Kokosmelk er også et vegansk alternativ og er rikt på sunt fett.

Oppsummert er det egentlig veldig enkelt å lage forfriskende, deilig kaffe til de varme dagene, enten det er til deg selv, gjester eller kunder på kaffebaren. Byggemetoden som passer deg best varierer basert på smakspreferanser, tid, planlegging eller tilgjengelighet av utstyr. Prøv gjerne litt forskjellig bryggemetoder med den samme kaffen, opplever du noen variasjon eller fellestrekk? 

Men uansett, det viktigste er å ha gode, ferskkvernede bønner og friskt vann. 

Handlekurv